WordPress, γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

You are currently viewing WordPress, γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
  • Reading time:2 mins read

Γιατί να επιλέξετε το WordPress; Επειδή το WordPress είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δημοφιλές CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003, ήταν απλά μία πλατφόρμα δημοσίευσης ιστολογίων (blogs). Σήμερα, σχεδόν 2 δεκαετίες μετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη διαχείριση κάθε είδους ιστοσελίδων. Μάλιστα, τo 40% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν το WordPress. Αυτό αποδεικνύει πόσο διαδεδομένο είναι σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, όπως το Joomla, το Drupal, το Magento ή το Blogger.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτή την πλατφόρμα τόσο δημοφιλή; Τι είναι αυτό που την ξεχωρίζει και την επιλέγουν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μία σαφή απάντηση.

Είναι μία πλατφόρμα open source (ανοιχτού κώδικα)

Το WordPress είναι μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κώδικα που υπάρχει ήδη χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή. Παράλληλα, έχετε την άδεια να τροποποιήσετε, να διανείμετε και να κάνετε αλλαγές στον υπάρχοντα κώδικα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε συνδρομή ή κάποιο άλλη χρέωση. Είναι δηλαδή ένα λογισμικό ελεύθερο στη χρήση, στην επεξεργασία και την αναδιανομή.

Ευκολία στη χρήση

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η εύκολη εγκατάσταση του, που διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Επίσης, είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 50 γλώσσες! Δε χρειάζεται να έχετε γνώσεις προγραμματισμού για να διαχειριστείτε το WordPress. Προσφέρει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο διαχείρισης περιεχομένου (άρθρων, σελίδων, φωτογραφιών, βίντεο). Τα πάντα στην πλατφόρμα αυτή είναι οργανωμένα με ένα λογικό τρόπο. Έτσι, μπορείτε να βρείτε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αυτό που ψάχνετε. Θα λέγαμε δηλαδή πως η ευκολία χρήσης του είναι ίσως ο κύριος λόγος της δημοφιλίας του.

Ευελιξία

Το WordPress σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας επιθυμείτε. Δημιουργήστε από ένα απλό ιστολόγιο (blog) μέχρι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή μία ιστοσελίδα ειδήσεων. Είναι δηλαδή η κατάλληλη πλατφόρμα για οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας, από την πιο απλή έως τη πιο σύνθετη. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε οποιαδήποτε στιγμή νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Μπορείτε, ακόμα, να ανακατασκευάσετε από την αρχή τη σελίδα σας χωρίς να χάσετε το περιεχόμενο που ήδη έχετε.

Ποικιλία θεμάτων

Τα θέματα αποτελούν ουσιαστικά ένα σύνολο αρχείων που καθορίζει την εμφάνιση της σελίδας σας. Το WordPress διαθέτει εκατομμύρια θέματα δωρεάν ή επί πληρωμή ώστε να επιλέξετε το ιδανικότερο για εσάς. Συγκεκριμένα, μερικά από αυτά πρέπει να τα πληρώσετε για να έχετε πρόσβαση και άλλα βρίσκονται σε ιστότοπους με συνδρομή, όπου δηλαδή μπορεί να σας δώσουν το θέμα με μηδενικό κόστος και απλά να σας χρεώσουν την υποστήριξη.

Επεκτασιμότητα

Το WordPress σας επιτρέπει να επεκτείνετε τις δυνατότητες των σελίδων σας χρησιμοποιώντας plugins (πρόσθετα) τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πρόσθετα για τα social media, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή την ασφάλεια σας καθώς και πολλά άλλα, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και κατόπιν να εγκαταστήσετε, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης στους στο μέλλον.

Φιλικό προς το SEO

Η βελτιστοποίηση της σελίδας σας σε θέματα που αφορούν το SEO είναι μία επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια από πλευρά σας. Το WordPress είναι φιλικό προς το SEO. Τι σημαίνει αυτό; Οι μηχανές αναζήτησης «αγαπούν» το WordPress, επειδή ο κώδικας του είναι καλογραμμένος και συνεπώς διαβάζεται ευκολότερα από τη Google. Εξάλλου, η πλατφόρμα λαμβάνει τακτικά ενημερώσεις για να καλύψει ενδεχόμενα κενά ασφαλείας και να βελτιώσει το κώδικα που χρησιμοποιεί.

Έχει μεγάλη κοινότητα

Επειδή το WordPress αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι το πιο δημοφιλές σύστημα CMS, διαθέτει και μία τεράστια κοινότητα ενεργών χρηστών και προγραμματιστών στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε όποτε χρειαστείτε βοήθεια. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε δηλαδή κάποιο πρόβλημα, έχετε κάποια απορία σχετικά με αυτή την πλατφόρμα, υπάρχει πάντα κάποιος που είναι πρόθυμος να σας προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη. Επομένως, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα, αφού το να βρείτε τις απαντήσεις που θέλετε είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί μόνο να ανατρέξετε στο διαδίκτυο και θα βρείτε πολλά άρθρα, blogs, και ιστοδελίδες αφιερωμένες στο WordPress. Η «δύναμη» της κοινότητας του WordPress, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέλη της οργανώνουν ανά την υφήλιο WordCamps και Meetups. Είναι συναντήσεις στις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε ειδικούς και άλλους οπαδούς της συγκεκριμένης πλατφόρμας.