Ποια είναι η διαφορά μεταξύ WordPress.com και WordPress.org;

You are currently viewing Ποια είναι η διαφορά μεταξύ WordPress.com και WordPress.org;
  • Reading time:1 mins read

Αν κάποιος ξεκινά να φτιάξει ένα WordPress σαιτ έχει δύο επιλογές, το WordPress.com και το WordPress.org. Παρόλο που και οι δύο επιλογές αξιοποιούν το δημοφιλές σύστημα δημιουργίας ιστοσελίδων WordPress υπάρχουν διαφορές και η γνώση αυτών των διαφορών μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει τη σωστή επιλογή για τον νέο ιστότοπο και τις ανάγκες φιλοξενίας του.

Τι είναι το WordPress.com και το WordPress.org;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, “Τι είναι το WordPress;” Το WordPress είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προγράμματα δημιουργίας ιστοσελίδων στον κόσμο (κοινώς τα προγράμματα αυτά ονομάζονται CMS). Είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη.

Για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το WordPress θα πρέπει να κατεβάσει το βασικό πακέτο αρχείων (core files) από το WordPress.org και στη συνέχεια να το εγκαταστήσει σε έναν web server ο οποίος παρέχεται σαν υπηρεσία ενοικίασης server από εταιρίες γνωστές σαν web hosting providers.

Το WordPress.com υποστηρίζει κι αυτό το WordPress CMS αλλά ανήκει σε μια ιδιωτική εμπορική εταιρεία που ονομάζεται Automattic. Η εταιρία αυτή δημιουργήθηκε από έναν εκ των ιδρυτών του WordPress με σκοπό τη φιλοξενία ιστοτόπων που χρησιμοποιούν WordPress CMS. Οι χρήστες δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσουν τα WordPress core files καθώς είναι προεγκατεστημένα στα πακέτα φιλοξενίας που παρέχει.

Ως εκ τούτου οι διαφορές μεταξύ του WordPress.com και του WordPress.org έχουν να κάνουν με τον τρόπο φιλοξενίας (Self-Hosted για το WordPress.org και Hosted για το WordPress.com) και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο ελέγχου που θέλει να έχει ένας χρήστης στη σχεδίαση και τη διαχείριση του ιστότοπού του.

Self-Hosted και Hosted ιστότοποι

Self-Hosted σημαίνει ότι o χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τον κώδικα του σαιτ και μπορεί να τα αναπτύξει με όποιον τρόπο θέλει. Ένα Self-Hosted σαιτ έχει το δικό του όνομα (domain) και φιλοξενείται σε έναν από τους δεκάδες παρόχους φιλοξενίας (web hosting providers) που προσφέρουν διαθέσιμο χώρο σε server για Self-Hosted ιστότοπους. Οι ιδιοκτήτες των Self-Hosted σαιτ είναι ελεύθεροι να κάνουν αλλαγές στα αρχεία του προκειμένου να προσαρμόσουν ή να προσθέσουν τυχόν απαραίτητες λειτουργίες.

Ένα Hosted σαιτ χρησιμοποιεί χώρο που προσφέρεται από κάποιον πάροχο φιλοξενίας (web hosting providers) αλλά είναι μια full-service υπηρεσία για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα σαιτ γρήγορα, χωρίς να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το σχεδιασμό, τη συνεχή συντήρηση του ή άλλα τεχνικά ζητήματα. Συγκεκριμένα για το WordPress.com, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι χρήστες είναι να φτιάξουν ένα δωρεάν λογαριασμό, να επιλέξουν ένα θέμα και να ξεκινήσουν τη δημοσίευση. Αυτό καθιστά το WordPress.com μια δημοφιλή επιλογή για φοιτητές, bloggers και δημιουργικούς που δεν έχουν ανάγκη —ή δεν ενδιαφέρονται— για το πλήρες φάσμα των επιλογών που προσφέρει το WordPress.org.