Responsive σχεδιασμός: Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε;

You are currently viewing Responsive σχεδιασμός: Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε;
  • Reading time:1 mins read

Ο αριθμός των ανθρώπων που περιηγούνται στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας κινητές συσκευές όπως τα smartphones και τα tablets αυξάνεται κάθε χρόνο. Με περίπου το 60% των οργανικών επισκέψεων στις μηχανές αναζήτησης να προέρχονται από κινητές συσκευές, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας έχει ρυθμιστεί ώστε να παρέχει μια καλή εμπειρία για κινητές συσκευές. Διαφορετικά, πρόκειται να χάσετε επισκέπτες από τους ανταγωνιστές σας που έχουν φροντίσει για αυτή τη μεγάλη παράταξη των χρηστών που αναζητούν στο διαδίκτυο.
responsive σχεδιασμός

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την ανάγκη είναι με έναν responsive ιστότοπο. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι μακράν ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για τη δημιουργία μιας φιλικής προς τα κινητά ιστοσελίδας που θα λειτουργεί σωστά σε όλες τις συσκευές.

Τι είναι ο Responsive σχεδιασμός;

Ο responsive σχεδιασμός ιστοτόπων χρησιμοποιεί μια ευέλικτη διάταξη σχεδιασμού ιστοσελίδων που προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιείται για την προβολή της σελίδας. Αυτό διασφαλίζει ότι όλες οι εικόνες, το περιεχόμενο και η δομή φαίνονται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείται. Όταν ο ιστότοπός σας έχει κατασκευαστεί με χρήση responsive design, θα λειτουργεί απρόσκοπτα σε οθόνες γραφείου, φορητούς υπολογιστές, smartphones και tablets. Αυτό σας δίνει την ευελιξία που απαιτείται για να παρέχετε μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης σε όλα τα άτομα που επισκέπτονται τον ιστότοπό σας.

Πριν προϋπάρξει ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων, η δημιουργία ενός φιλικού προς τα κινητά ιστότοπου απαιτούσε την κατασκευή διαφορετικών ιστότοπων για κάθε τύπο συσκευής. Αυτός είναι ένας δύσχρηστος και αναποτελεσματικός τρόπος κατασκευής ενός ιστότοπου. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων, απαιτεί να κατασκευάσετε μόνο έναν ιστότοπο και αυτός θα λειτουργεί σωστά σε όλες τις συσκευές.

Ο Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Κείμενο που είναι ευανάγνωστο χωρίς να απαιτείται μεγέθυνση του χρήστη
  • Σελίδες που μπορούν να προβληθούν χωρίς οριζόντια κύλιση
  • Επαρκής χώρος για τους στόχους πατήματος

Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων: Βασικά οφέλη

Ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας ενός φιλικού προς τα κινητά ιστότοπου με τη χρήση responsive σχεδιασμού είναι να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες σας. Ωστόσο, ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας θα σας προσφέρει πολλά άλλα σημαντικά οφέλη που θα βιώσετε όταν έχετε έναν responsive ιστότοπο.

1. Βελτιωμένα αποτελέσματα SEO

Μπορείτε να έχετε μια υπέροχη ιστοσελίδα, αλλά δεν θα σας ωφελήσει αν δεν μπορεί κανείς να την βρει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατασκευάσετε τον ιστότοπό σας με τρόπο που θα σας επιτρέψει να πετύχετε την καλύτερη δυνατή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Ο responsive σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα του SEO σας.

Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει συμπεριληφθεί απο την Google, ως μέρος του αλγορίθμου της από το 2015. Ως αποτέλεσμα, οι κατατάξεις σας στην αναζήτηση θα επηρεαστούν πιθανότατα αρνητικά χωρίς έναν responsive ιστότοπο.

2. Καλύτερη απόδοση ιστοτόπου

Ένας responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας μειώνει το χρόνο φόρτωσης των σελίδων σας. Αυτό όχι μόνο παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήσης, αλλά βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα του SEO σας (η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας αποτελεί μέρος του αλγορίθμου της Google).
Mobile app performance Optimizing the end to end – Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing
Επιπλέον, αυτή η βελτιωμένη απόδοση του ιστότοπου θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού του Bounce Rate. Οι μη ανταποκρινόμενοι ιστότοποι δυσκολεύουν τους χρήστες να δουν και να ασχοληθούν με το περιεχόμενό σας:

  • Το κείμενο είναι πιο δύσκολο να διαβαστεί
  • Τα μενού πλοήγησης είναι πιο δύσκολα προσβάσιμo
  • Τα κουμπιά δεν λειτουργούν πάντα σωστά
  • Οι εικόνες ενδέχεται να μην είναι σωστά διαμορφωμένες ώστε να ταιριάζουν στο μέγεθος της οθόνης σας

Αυτό συχνά θα οδηγήσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν τον ιστότοπό σας και να προτιμήσουν τον ιστότοπο ενός ανταγωνιστή που παρέχει καλύτερη εμπειρία.

3. Χαμηλότερο κόστος συντήρησης ιστοσελίδας

Ο responsive σχεδιασμός μειώνει το κόστος που σχετίζεται με τη συντήρηση του ιστοτόπου σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να τρέξετε πολλαπλές εκδόσεις του ιστοτόπου σας από ό,τι για να τρέξετε μία μόνο έκδοση. Χωρίς έναν responsive ιστότοπο, θα αναγκαστείτε να επαναλάβετε τις προσπάθειες SEO για κάθε έκδοση του ιστότοπου.

Θα χρειαστεί επίσης να αγοράσετε ξεχωριστά domains για κάθε έκδοση. Τέλος, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε κάθε έκδοση διαφορετικά για να διασφαλίσετε ότι είναι συμβατή με τη συσκευή που απευθύνεται. Ο responsive σχεδιασμός εξαλείφει όλα αυτά τα ζητήματα, εξοικονομώντας σας πολλά χρήματα στη διαδικασία.

4. Βελτιωμένη ικανότητα δημιουργίας συνδέσμων

Η δημιουργία συνδέσμων είναι ένα σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε στρατηγικής μάρκετινγκ περιεχομένου. Όταν έχετε ένα ισχυρό προφίλ backlink, έχετε τα ακόλουθα οφέλη:

  • Βελτιωμένα αποτελέσματα SEO, ειδικά όταν οι σύνδεσμοι προέρχονται από ιστότοπους με υψηλό domain authority
  • Αύξηση της επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο λόγω των πρόσθετων ευκαιριών για τους χρήστες να βρουν τον ιστότοπό σας κατά την προβολή άλλων πηγών

Όταν έχετε πολλαπλές εκδόσεις του ιστότοπού σας για την υποστήριξη διαφορετικών συσκευών, αυτό καθιστά την οικοδόμηση συνδέσμων πιο δύσκολη. Θα πρέπει να επιδιώξετε ξεχωριστές ευκαιρίες δημιουργίας συνδέσμων για κάθε έκδοση του ιστότοπου, κάτι που είναι πολύ χρονοβόρο. Ένας ανταποκρινόμενος ιστότοπος εξαλείφει αυτό το ζήτημα, καθώς θα έχετε μόνο έναν ιστότοπο που απαιτεί αυτές τις προσπάθειες δημιουργίας συνδέσμων.

5. Βελτιωμένη απόδοση της επένδυσης ROI στα Social Media Marketing

Η συντριπτική πλειονότητα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται από κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι όταν η εκστρατεία μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί συνδέσμους πίσω στον ιστότοπό σας, οι περισσότεροι χρήστες που θα κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους θα βρίσκονται σε κινητή συσκευή.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προσπάθειες μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ζωτικής σημασίας ο ιστότοπός σας να παρέχει εξαιρετική εμπειρία για κινητά. Ο responsive σχεδιασμός, θα σας κάνει να διασφαλίσετε ότι θα δώσετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους επισκέπτες που φτάνουν στον ιστότοπό σας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

6. Βελτιστοποιήστε την εμπειρία των online αγορών σας

Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Είναι πολύ πιο εύκολο και βολικό από το να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο σε ένα κατάστημα. Τα ψώνια σε μια κινητή συσκευή είναι πολύ πιο βολικά από τη χρήση φορητού ή επιτραπέζιου υπολογιστή. Με τη δυνατότητα να κάθεστε στον καναπέ και να δίνετε την παραγγελία σας στο smartphone σας, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι περίπου το 80% των καταναλωτών χρησιμοποιούν τακτικά κινητές συσκευές όταν κάνουν ηλεκτρονικές αγορές.

Εάν η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι εύχρηστη σε ένα smartphone, θα χάσετε σημαντικό αριθμό πωλήσεων. Ο responsive σχεδιασμός θα διασφαλίσει ότι η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου σας είναι κατάλληλα βελτιστοποιημένη για μια εξαιρετική εμπειρία αγορών μέσω κινητών συσκευών.

7. Βελτιωμένη κατάταξη στην τοπική αναζήτηση

Πολλές διαδικτυακές αναζητήσεις πραγματοποιούνται για να βρεθούν τοπικές επιχειρήσεις που παρέχουν ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Αυτές οι τοπικές αναζητήσεις πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο από κινητή συσκευή. Ο responsive σχεδιασμός καθιστά τον ιστότοπό σας πιο συμβατό με τις κινητές συσκευές και αυτό συχνά οδηγεί σε αύξηση της κατάταξης στις τοπικές αναζητήσεις, διευκολύνοντας τους χρήστες να βρουν τον ιστότοπό σας.

8. Αποτελεσματικότερα μηνύματα του Brand σας

Ο ιστότοπός σας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μετάδοση των μηνυμάτων της μάρκας σας στο κοινό σας. Πολλά από τα στοιχεία σχεδιασμού, όπως τα χρώματα, οι γραμματοσειρές, οι εικόνες και τα λογότυπα που χρησιμοποιούνται στον ιστότοπό σας, συμβάλλουν στην προώθηση της μάρκας σας και στην αφήγηση της ιστορίας σας. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων εξασφαλίζει ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι συνεπή σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Αυτό θα βελτιώσει την αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας και θα διασφαλίσει ότι όλο το κοινό σας λαμβάνει τα ίδια μηνύματα.